mandag den 17. februar 2014

Chokolækker kage på valentinsdag

Det var valentinsdag her i fredags... Og jeg ved der er SÅ mange forskellige meninger omkring lige præcis den dag. Nogen mener den er totalt hypet og kun er til pga. at butikkerne skal tjene penge. Og så er der de (der som jeg) synes dagen er fantastisk og hyggelig. Især hvis man er dårlig til at "glemme" kærligheden lidt i hverdagen. Forstå mig ret - min kæreste og jeg viser da kærligheden til hinanden i hverdagene også, men ikke på den her "forkælelses-måde". Jeg ELSKER ideen om, at man sætter en hel dag af til hinanden, som så står i kærlighedens tegn. Jeg mener dog ikke man nødvendigvis behøver at købe en gave til hinanden - det er lige så hyggeligt at blive overrasket med en omgang massage, filmhyggeaften/biografen, lækker mad eller frækt undertøj - whatever... Det er for mig ihvertfald en dag der sætter gang i de små grå - for hvad skal man lige finde på? :-)

 Casper overraskede mig med en flot buket blomster (WEE, jeg elsker at få blomster!) og jeg havde bagt ham en kage. Overvejelserne var mange! Sidste år blev det til red velvet cupcakes (så dem kunne jeg da ikke lave igen!) og så var der den sikre vinder - chokoladekagen. Men skulle man tilsætte nødder? Skulle det være skærekage eller cupcakes.... eller måske endda noget helt 3. - cookies!? Så kom jeg i tanke om, at jeg havde set Masterchef Junior, hvor de havde bagt en chocolate layer cake. Og så var beslutningen ligesom taget.
Top with cinnamon postede her den anden dag en virkelig flot chokoladekage, som jeg tænkte jeg lige ville gøre kunsten efter........ men opskriften var jo i cups. Og så er det jo godt at Mad med hjertet har den her gode instruks til hvordan du omregner fra cups til gram. Havde nok været ret langt ude hvis jeg ikke havde den - så en stor tak herfra :-D Chokoladeganachen blev hurtigt googlet og fundet inde hos Himmelske kager - og der gik det galt 1. gang, for jeg havde egentlig forestillet mig at bruge en 1:1 blanding, men jeg var for hurtig til at GØRE frem for at LÆSE. Og så endte jeg altså med den her ganache...... som egentlig er meget bedre end jeg havde regnet med. Den skal bare virkelig have lov til at køle af i køleskabet så den bliver stiv. 

Og så til bagningen! Problem nummer 2! Jeg havde kun en stor springform (omkring 26 cm/ø) at bage kagen i, så den fik meget længere tid i ovnen end beskrevet, hvilket så resulterede i at den altså blev noget mere tør end jeg havde forestillet mig. Men I får min omregnede opskrift alligevel, vil dog anbefale dig at bruge alt andet end så stor en springform som jeg. I opskriften skriver hun, at hun har brugt 4 springforme i 15 cm. PLUS en i 20 cm., men hun har også bygget kagen op på en anden måde end jeg. Jeg kan forestille mig, at du kan halvere opskriften, og så bruge en springform på ca. 20 cm. :-)

 Chokoladekage med mørk chokoladeganache
Dej:
225 gram usaltet smør
450 gram sukker (Jeg brugte 360 gram fordi jeg løb tør midt i bagningen - men det gik slet ikke udover smagen. Tværtimod.)
4 æg
1 spsk. bagepulver
½ tsk. salt
85 gram kakaopulver
440 gram mel
5 dl. mælk

Chokoladeganache:
½ l piskefløde
200 gram mørk chokolade

  1. Forvarm ovnen til 180 grader og smør dine springforme med smør/margerine 
  2. Pisk smør, sukker og æg til det er en jævn masse 
  3. Tilsæt bagepulver, salt og kakao 
  4. Kom ca. 1/3 af melet i og rør dejen indtil det kun lige er rørt ud
  5. Tilsæt så halvdelen af mælken og rør igen til det kun lige er rørt ud
  6. Gentag punkt 4 og 5 og slut til sidst af med melet
  7. Hæld dejen i formen/e og bag i ca. 25-30 minutter, indtil du kan stikke en tandstik i, og der ikke kommer kage med op 
  8. Lad den stå og køle lidt af, før du tager kagen ud af springformen (Begynd eventuelt at lave chokoladeganachen)
  9. Hak chokoladen og kom den i en skål
  10. Bring fløden i kog og hæld den straks over den hakkede chokolade
  11. Lad det stå ca. 5 min til chokoladen er smeltet
  12. Rør i fløden til det emulgere til en ensartet masse
  13. Tildæk skålen med husholdningsfilm, så det går ned ad siderne i skålen og rører overfladen (Dette gøres for at undgå kondens, som ødelægger ganachen. Dæk den ikke til med et låg)
  14. Stilles på køl i ca. 8 timer eller endnu bedre, til næste dag
  15. Når ganachen er helt kold, piskes den igennem ved lav hastighed indtil den er blevet til en mere cremet konsistens
  16. Nu er du klar til at pynte og dekorere din kage. Jeg valgte at skære mine bunde ud til lag, og smøre ganachen imellem lagene og udenpå kagen også. God fornøjelse :-)


onsdag den 12. februar 2014

ROMKUGLER!


ROMKUGLER! Åhhhhhh, jeg er fan - lige siden jeg var barn, hvor min mor købte romkugler med hjem fra købmanden, hvis det skal være helt præcist. Så kunne man sidde der og gufle de lækre kager dækket i krymmel rundt om køkkenbordet. Det var først senere jeg fik at vide, hvad romkuglerne faktisk indeholdte.... Og så tænkte jeg; ad.... og så tænkte jeg, MUMS og guflede lige en romkugle til :-D Hvis det smager godt, så kan det altså spises! 



Nå, men jeg bagte en gulerodskage tidligere på ugen, af en rest gulerødder der lagde og skreg i køleskabet. Og da der kun blev spist 3-4 stykker af den kæmpe kage jeg bagte, besluttede jeg mig for at lave romkugler. Rester af resterne - LÆKKERT :-D 


Opskriften er egentlig bare en sammenfatning af lidt forskellige, blandet lidt med egen fantasi og ydermere med smagssansen (det er den vigtigste part!)
Jeg vælger derfor bare at skrive opskriften på slump, for det er jo individuelt hvor mange kagerester du har til at ligge, så derfor er mit råd: SMAG TIL! Kun DU ved hvordan du vil have dine romkugler ;-)


Romkugler (ca. 20 små)
Ca. 200 gram kagerester OG/ELLER købekager
Ca. 3 spsk. syltetøj (hindbær er den mest optimale, men jeg brugte boysenbær, for det var hvad jeg havde liggende)
Ca. 3 spsk. kakaopulver (BRUG IKKE NESQUICK! Det skal være det rigtige kakao)
Ca. 2 spsk. romessens
VALGFRIT, 4 spsk. rester af frosting fra min gulerodskage
VALGFRIT, chokolade til overtræk
Masser af forskellig krymmel

  • Start med at smuldre kagen i en stor skål 
  • Hæld resterende ingredienser i (syltetøj, kakao, romessens og evt. frosting)
  • Jeg blandede "dejen" sammen med dejkrogene på min elpisker (er du i tvivl er det dem her)
  • Nu skal du jo smage din romkugle-dej til. Mangler den lidt romessens? Eller mangler den at blive lidt mere klæg? 
  • Tril din færdige dej til små eller store kugler af romkugler og overtræk dem med chokolade, eller tril dem i krymmel 
  • Og nu - nyd med velbehag! En god kop kaffe skulle være eminent til :-)