Ja - jeg blev til mormor Malene i 4 timer. Der skulle laves tarteletter til aftensmad i dag, og kyllingen var en absurd billig sag fra Bilka. 28 sølle kroner - og så ved man desværre også bare at kyllingens liv har været lige så sølle. Jeg stod virkelig længe og kiggede på denne her og løgismose-kyllingen... Det er dobbelt så meget man betaler for den "gode" kylling, og det gør altså forfærdelig ondt på mit SU budget. Og desværre så vinder pungen altså den her over velfærden. Jeg bliver egentlig lidt gal over at det er så meget dyrere at købe velfærd... Så kan man stå og have et åndssvagt dilemma nede ved køledisken i Bilka, om man skal støtte kyllinge-tortur, eller øko-overpris.... Jeg støtter dog så meget jeg kan ved at købe økologiske æg, og "trøster" mig ved det. Nogen kalder det nok for dobbeltmoralsk, men sådan er min hverdag nu engang desværre. *Sukker meget højt* Tænker meget på hvor dejligt det bliver at flytte i hus, så jeg kan komme til at holde mine egne høns - kan slet ikke vente! :-) De skal rende rundt på grunden, have det godt, lægge æg og få kyllinger, skrabe i jorden og gokke lige så meget de vil *hæhæ ja...*, helt indtil de en dag skal ende på mit køkkenbord - som den bedste kvalitets-høne man kan tænke sig!
Nok om det - her kommer opskriften på mine tarteletter. Inspiration fra både min egen mor og fra svigermor :-)
Gammeldaws hjemmelavede tarteletter (nok til 3 eller 4 personer)
1 hel kylling (1400 gram)
1 hønsebouillon-terning
Vand
Ca. 1 spsk smør
2-3 spsk mel
Omkring 3 dl hønsefond (vandet som kyllingen er kogt i)
1½ dåse hvide asparges
Vandet fra aspargeserne
1 dl fløde
Evt. en meljævning (lavet på 2 spsk mel og 1 dl hønsefond)
Salt og peber
Tø kyllingen op og pak den ud....
Tag eventuel indmad ud, og vask kyllingen grundigt under rindende vand
Læg kyllingen i en stor gryde og fyld med vand så det dækker kyllingen. Plump en bouillonterning, salt og peber ned til den. Vil du have luksusudgaven, så skærer du nogle suppe-grøntsager ud og lægger ned til den (du ved - porrer, gulerødder, pastinakker, selleri og sådan)
Her har min kylle kogt lidt - se lige hvor tæt vandet er på at ryge over kanten :-D Stod og vågede over den lige så længe den kogte!
Når din kylling koger, så kommer der sådan noget "snask" med op i skummet. Det fjerner man (kaldes også at "skumme af) da det indeholder urenheder og kan give en lidt grumset og flad smag. Så væk med det. Jeg brugte bare min suppeske, men er du fancy og har en si så kan du også snildt bruge den.
Sådan ser skummet ud.
Når din kylling har kogt i en times tid, så burde den være så mør at kødet nemt kan tages af benene. Så tag kyllingen op fra gryden og lad den afkøle.
Jeg kan godt lide når fyldet er lidt "trevlet" så jeg har bare revet kødet fra hinanden, men er du mere til tern så skærer du det bare ud.
SÅ er det tid til at lave sovsen. Også kaldet en "opbagt sovs". Den er lidt tricky men når du lærer det - så er det nemt nok :-D Smelt smørret i gryden og put mel i. Rør godt rundt til det bliver en "smørbolle".
Mit "trick" er at hælde lidt væske i af gangen, lade det koge en lille smule op og så røre rigtig, rigtig godt i det. Her er det asparges-vandet jeg bruger, men det kunne også sagtens være vandet fra de kartofler eller grøntsager du koger.
Sådan ser det ud når det er rørt ud.. Kom så mere væske i - og rør igen rigtig godt!
Og igen er det rørt ud.... Sådan bliver du bare ved indtil det begynder at ligne en rigtig sovs :-)
Altså lidt a'la det her. Jeg kan godt lidt at lave sovsen lidt tykkere end den normalt skal være, for så sidder det godt sammen med fyldet. Er din sovs lidt tynd så lav en meljævning af mel og hønsefonden (rystet godt sammen) og hæld den ned i.. Er den derimod blevet FOR tyk, så hælder du bare hønsefond i... Jeg hældte derudover også lidt fløde i for at gøre den mere cremet og lækker - men det er vel op til dig selv. Du kan også godt bruge mælk. Smag til med salt og peber.
Hæld asparges og kylling i - og så ser det sådan her ud! Og så skal skallerne jo bare varmes, agurkerne skæres og bordet dækkes - for nu er der mad :-) Velbekomme!
Apropos Bilka, så se lige hvad jeg kom til at købe i går.... Bagebiblen! Og den kostede stadig kun 95 kroner! Jeg gik straks igang med at læse den og nu er der ikke mere at læse :-( Den er fantastisk at kigge i - billederne gør dig lige tilpas sulten, så du får lyst til at gå igang med det samme, og så er der er også nogle gode how-to's i, men det kan være svært at forstå hvad de mener med de forskellige begreber. Jeg tænker at man lærer det, når man står med det i hænderne :-)
Puha... Jeg har også lavet hjemmelavet koldskål - OG hjemmelavede kammerjunker, men det orker jeg simpelthen ikke at skrive om i dag - sikkert i morgen ;-) Jeg skal se Brødrende Price nu, så kan I nu hygge jer så godt! Og endnu en tak til alle der giver sig tid til at komme herind - det betyder alverdens! <3
Hej Malene
SvarSletGode gammeldaws tarteletter er svære, at slå :-). Rigtig gode billeder du har taget til retten og en spændende blog.
Mange hilsner Søren
Hej Søren
SletDet har du helt ret i! Det skulle da næsten være, hvis det var ens mormor selv der lavede dem :-) Og tusinde tak for de søde ord! Tager lige et smut forbi dig og kigger!
Mvh. Malene
Det duer ikke at jeg følger med i din dejlige blog Malle! Jeg bliver så sulten og så må jeg bare hjem og lave alt muligt :)
SvarSletJeg synes det duer fint - det er jo det der er formålet med bloggen, ikkå' ;-)
SletMh! En skøn klassiker! Den skal vist snart på menueen herhjemme igen. Tak for inspirerende indlæg - sikke en skøn blog. Du skal være velkommen hos mig på http://sandrasblog.dk :-)
SvarSletKh. Sandra
Hej Sandra
SletMange tak for en sød kommentar. Den varmede lige på sådan en kold og grå dag, med opgaveskrivning.. Vil straks gå ind og tjekke din blog ud :-)
Mvh. Malene